Fietsen in de rekken

Fietsen die fout of te lang gestald staan, zorgen voor een rommelig straatbeeld en kunnen gevaarlijke situaties opleveren. De gemeente Winsum wil graag een net en veilig stationsgebied. Daarom worden fietsen die verkeerd gestald staan bij de stations in Winsum, Baflo en Sauwerd verwijderd. Het gaat om fietsen die niet in de metalen gleuf in het fietsenrek staan of te lang op één plek staan gestald. U kunt uw verwijderde fiets op variabele tijden ophalen, na het maken van een afspraak. Hiermee komen de vaste afhaaltijden te vervallen.

Help mee om het station netjes en veilig te houden. Stal uw fiets in het rek met het voor- of achterwiel in de metalen gleuf!

Fiets goed gestald

Zo staat uw fiets goed!

 

Eerst een waarschuwing

Heeft u uw fiets fout gestald? Dan wordt uw fiets gelabeld en krijgt u 6 uur de tijd om uw fiets op de juiste manier te stallen. Gebeurt dit niet, dan wordt de fiets verwijderd.

Uitgifte alleen op afspraak

Verwijderde fietsen worden opgeslagen in het fietsendepot bij de afdeling Beheer en Onderhoud aan de Schouwerzijlsterweg 8a in Winsum. U kunt uw fiets alleen op afspraak ophalen. Is uw fiets verwijderd, maak dan een afspraak via ons algemene telefoonnummer 0595 447777. U kunt ook langskomen bij ons Klantcontactcentrum om een afspraak te maken. Na betaling van de verwijderingskosten van 25 euro krijgt u uw fiets dan weer mee.

De gemeente is wettelijk verplicht om de verwijderde fietsen 13 weken te bewaren. Fietsen die langer dan 13 weken in het depot zijn opgeslagen worden naar Ability gebracht. De medewerkers van Ability knappen de fietsen op, waarna ze worden verkocht.

Brede banden, ligfietsen en bromfietsen

Bij station Winsum is achter het gebouw De Beurs een aparte plek voor fietsen met extra brede banden, ligfietsen en bromfietsen. Die passen vaak niet in de rekken, maar zo kunnen ze toch gestald worden. Bij de stations Sauwerd en Baflo kunnen mensen dit soort fietsen in het verlengde van de stalling neerzetten, zodat ze geen overlast veroorzaken. Fietsen met een brede mand aan het stuur kunnen met het achterwiel in een rek worden geplaatst.

Bovenste rekken

Maakt u voor het stallen van uw fiets ook gebruik van de bovenste rekken. Deze rekken zijn makkelijk te gebruiken door het handvat uit te trekken, zodat het rek naar beneden komt. Er is niet veel kracht nodig om een fiets bovenin het rek te krijgen. Bij de rekken hangt een uitleg, zodat u kunt zien hoe het werkt.

Meer informatie

De volledige regelgeving voor verkeerd gestalde fietsen staat in het Beleid Fietsen in de rekken!