Helikopter avondvliegen Koninklijke luchtmacht

avondvliegen
Met het reguliere avondvliegen trainen vliegbemanningen van het Defensie Helikopter Commando het helikoptervliegen bij duisternis. De reguliere avondvliegperiode loopt van 1 september tot 1 april. Het avondvliegen wordt in principe beoefend van maandag tot en met donderdag. Om uiterlijk 00.00 uur moeten de vliegtuigen teruggekeerd zijn op de vliegbases, maar er wordt altijd getracht de oefeningen om rond 23.00 uur te eindigen. De bemanningen vliegen vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen, Militair Vliegkamp de Kooy en Militair Luchtvaart Terrein Deelen naar de verschillende militaire oefenterreinen van Nederland.

F-16's van de vliegbases Volkel en Leeuwarden trainen in de weken 44, 45, 46, 47, 48 en 50. De trainingen vinden vaak boven zee plaats, maar ook boven Nederland. Op het oefenprogramma staan onder andere het luchtgevecht, navigeren en bijtanken in de lucht.

Veilig vliegen

Voor de Koninklijke Luchtmacht staat bij het uitvoeren van missies veiligheid voorop. Door training streven we naar een maximaal niveau van presteren en veiligheid. Ook veilig vliegen met nachtzichtapparatuur is iets wat vaak beoefend moet worden. De trainingen voor helikopterbemanningen bij duisternis vinden het hele jaar door plaats en overal in Nederland.

Altijd en overal inzetbaar

Trainen is voor personeel van de Koninklijke Luchtmacht van essentieel belang om te zijn voorbereid op een inzet waar ook ter wereld, dag en nacht.

Informatie en klachten

Militaire oefeningen worden tijdig en zorgvuldig voorbereid. Dit is essentieel voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Omwonenden kunnen hinder ondervinden.

Eventuele klachten kunt u indienen via www.defensie.nl, telefoonnummer 0161-296100 of via het gratis nummer 0800-0226033. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl of Teletekst pagina 766.