Het gemeentehuis in Winsum

Gemeentehuis voorzijde
In 1911 is aan de Bellingeweer (nu Hoofdstraat Winsum) een schitterende villa gebouwd in opdracht van de plaatselijke notaris. Het gebouw is uitgevoerd in de neo-renaissance stijl uit het begin van deze eeuw. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als gemeentehuis van Winsum.

In de jaren 90 kreeg het oude gebouw aan de achterzijde een moderne uitbreiding. Daarin is de nieuwe raadzaal gesitueerd, die ook dienst doet als trouwzaal. Het is een lichte, moderne raadzaal met een vaste opstelling van de raadstafels. Het bruidspaar kan met de ambtenaar van de burgerlijke stand afspreken waar de getuigen en andere gasten zullen plaats nemen. Hierdoor is het toch mogelijk om een huwelijk in het “formele” gemeentehuis een eigen gezicht te geven.

De ingang van de trouwzaal is aan de Schilligehamsterweg en er is voldoende parkeerruimte aanwezig. Het is mogelijk om, in overleg met de bode, het terrein via de sfeervolle ingang aan de Hoofdstraat Winsum op te rijden.

Het is niet toegestaan om rijst, confetti etc. bij de ingang te strooien. Een leuk alternatief hiervoor is bijvoorbeeld bellen blazen als het bruidspaar naar buiten komt.

De omgeving van het gemeentehuis leent zich uitstekend voor het maken van sfeervolle trouwfotos. Het is toegestaan om hiervoor gebruik te maken van de tuin voor en naast het gemeentehuis.