Glas

Glas laat veel energie door!

Glas is een erg goede geleider voor warmte en dus een zeer slechte isolator. Zelfs dubbel glas laat nog steeds 10x meer warmte door dan een licht geïsoleerde muur. Enkel glas vervangen door dubbel glas levert dan ook grote besparingen op en kan wel een paar honderd m3 gas per jaar schelen

Gewoon dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit 2 glaslagen met daartussen droge lucht. De ruit is ongeveer 12mm dik. Vervanging in kozijnen met enkel glas is meestal lastig en hiervoor zijn vaak aanpassingen mogelijk. De isolatiewaarde van dubbel glas is ongeveer 50% hoger dan enkel glas. Een groot voordeel van dubbel glas is, dat condens op de ruit vrijwel niet meer voorkomt.

Voorzetramen

Een goedkoper alternatief voor dubbel glas is het plaatsen van voorzetramen aan de binnenzijde. De isolatiewaarde is echter niet zo goed als dubbelglas en tussen de ruiten kan toch condensvorming optreden. Het aanbrengen moet zorgvuldig gebeuren.

HR++ glas

Tegenwoordig wordt er veel glas van het type HR++ toegepast. Hier is de spouw gevuld met verschillende soorten gas en soms voorzien van een coating. De isolatiewaarde van dit glas is ongeveer 85% beter dan enkel glas. Een nadeel van dit type glas is de dikte van 20-24mm. Hierdoor is vervanging in oude kozijnen vaak lastig.