Ommetjes

Maak eens een ommetje
Fotograaf: Lies Eldering
Ommetjes zijn korte wandelroutes ‘dicht bij huis’. In plaats van over doorgaande wegen te wandelen beleeft u de natuur en het landschap als het ware van binnen uit. 

Tot halverwege de vorige eeuw bestond er een zeer dicht netwerk van voetpaden in het landelijk gebied. Deze routes liepen vaak over oude paden, zoals kerke-, school- en trekpaden, ossengangen en schapendriften. Het was toen heel gebruikelijk om even te ontspannen door een korte wandeling te maken. Met het project Ommetjes in Groningen zijn veel van deze ommetjes weer in ere hersteld.

Naast voorzieningen, zoals landhekken, bruggetjes, klaphekjes, overstapjes en banken zijn Ommetjes voorzien van routepaaltjes, welkombordjes en een informatiepaneel. Ook in de gemeente Winsum zijn ommetjes gerealiseerd. Hieronder kunt u de routefolders downloaden.

Ommetjes in Groningen is een initiatief van Landschapsbeheer Groningen, in samenwerking met de bewoners. Meer informatie vindt u op www.landschapsbeheergroningen.nl.

Het Historisch ommetje is een initiatief van de gemeente Winsum, in samenwerking met de historische Vereniging Winsum en Stichting Promotie Waddenland.