Winsum

Winsum, met 7588 inwoners op 1 januari 2015, is oorspronkelijk een tweelingdorp (Winsum-Obergum) en op een dubbele terp gebouwd. Karakteristiek voor deze plaats is het tussen beide wierdedorpen stromende Winsumerdiep, met de gemetselde stenen brug de Boog en de Jeneverbrug. Vlakbij het centrum ligt een schilderachtig haventje. Aan de chique villa’s even verderop is te zien dat Winsum vroeger een welgesteld dorp was.

Winsum, luchtfoto, fotograaf Klaas Groothuis

 

Bezienswaardigheden en voorzieningen

Museum

Museum Stichting Kinderboek Cultuurbezit aan de Hoofdstraat W 4 te Winsum, waarin een uitgebreide verzameling oude kinderboeken. Deze boeken zijn ook te leen.

Recreatiecentrum

Marenland-rekreatie, Winsumerdiep 6, Winsum. Camping, hotel (bedstee-arrangementen), (water)fiets- en kanoverhuur, fluisterboten, jachthaven, buitenactiviteiten en trekkershutten.

Zwembad

Verwarmd openluchtzwembad De Hoge Vier (met zonneweide), Wierdaweg 2b te Winsum,

Sport

Behalve een zwembad heeft Winsum een ijsbaan, een tennispark, sportvelden, een sporthal, sport- en fitnesscentra, kanovereniging en een manege. De sportaccommodaties bevinden zich hoofdzakelijk aan de westzijde van de kern.

Fietsen, wandelen, joggen

Winsum is vertrek- en eindpunt van een van de routes van het landelijke “Pieterpad”. Tot in de verre buitengebieden kent de gemeente Winsum een grote verscheidenheid aan goed onderhouden fiets-/wandelpaden. Fietsen kunnen worden gehuurd bij Marenland-Rekreatie en bij rijwielhandel G.P. Poort, Lombok 17 te Winsum. Mooie wandelroutes vindt u in de folder Ommetjes Winsum (binnenkant),  Ommetjes Winsum (buitenkant)

wandelpad bij brug De Boog in Winsum

Uitgaan/hapje en drankje

Winsum heeft een discotheek, twee jeugdsozen, een aantal (eet)café’s, veelal met terras, cafetaria`s en restaurants.

Molens

In Winsum zijn twee zeer oude korenmolens: "De Ster" en "De Vriendschap". Het zijn achtkantige bovenkruiers en ze stammen uit respectievelijk 1851 en 1801.

Molen De Ster in Winsum

Kerken

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt: Borgweg 36, Winsum.
Protestantse Gemeente Winsum Obergum, Hoofdstraat W 36 en Kerkstraat 14.

Deze laatstgenoemde kerk dateert uit de 11e eeuw. Van het oorspronkelijke gebouw is weinig bewaard gebleven; in de 13e eeuw werd de kerk drastisch verbouwd. Bij een volgende verbouwing in 1693 werden wederom grote delen van het gebouw vernieuwd en werd tevens op de toren een spits geplaatst.

In Obergum staat ook nog een Neo-gotische wierdekerk uit de 13e eeuw, aan het Kerkpad, op een wierde.

Kerk van Obergum

Bibliotheek en Gemeentehuis

In het centrum van de oude kern ligt de Openbare Bibliotheek. Het gemeentehuis is gevestigd in een oude villa (voormalig notariskantoor) met aangebouwde nieuwbouw aan de Hoofdstraat Winsum, bij de overgang met de Bellingeweer.

luchtfoto van Winsum op Google Maps.

 

Winsum, Jeneverbrug, fotograaf Martha Tingelaar