Garnwerd

Het wierdendorp Garnwerd is gelegen aan het schilderachtige Reitdiep, de rivier die van de stad Groningen naar het Lauwersmeer loopt en daar in de waddenzee uitmondt. Het Reitdiep is in 1629 gegraven om het kronkelende riviertje De Raken te omzeilen. Op 1 januari 2015 telde Garnwerd telt 448 inwoners. Karakteristiek voor Garnwerd is de molen en het café op de dijk (café Hammingh), één van de bekendste bruine kroegen van Groningen.

Bezienswaardigheden en voorzieningen

Dorpsommetje Garnwerd-Aduarderzijl

Het dorpsommetje Garnwerd-Aduarderzijl voert u van Garnwerd via deels onverharde paden en langs het Aduarderdiep naar het historische sluizencomplex van Aduarderzijl. Vandaar loopt u verder via de oude, deels afgegraven, wierde Antum terug naar Garnwerd waar het laatste deel van de route door het oude rustieke deel van het dorp terug naar het uitgangspunt loopt. Meer informatie vindt u in de folder van Landschapsbeheer Groningen.

Smal dorpsstraatje

In Garnwerd vindt u het smalste voor auto's toegankelijke dorpsstraatje van Nederland, de Burgemeester Brouwerstraat, dat op sommige plaatsen nog geen drie meter breed is. Dit straatje wordt geflankeerd door monumenten. Garnwerd is dan ook aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Burgemeester Brouwersstraat fotograaf Jan Bosker

Molen

Korenmolen De Meeuw (1851) is in de zomermaanden te bezichtigen. Deze achtkantige bovenkruier is in eigendom van de Molenstichting Winsum en wordt door vrijwilligers draaiend gehouden.

Kerk

Hervormde kerk; Middeleeuwse kerk. Het onderstuk van de toren is een restant van de oude toren die in 1738 instortte. Het bovenste gedeelte stamt uit 1751.

Recreatie

Jachthaven Garnwerd aan zee, met natuurbad, strand, ligweide en restaurant: www.garnwerdaanzee.nl.

Café

Café Hammingh (Hunzeweg 32) is een authentiek 19e eeuws dorpscafé, waar u heerlijk kunt eten, of op het terras aan het water een drankje kunt nemen. Vroeger deed het dienst als veerhuis. Verder is er een cafetaria, eveneens gevestigd aan de Hunzeweg.

Garnwerd cafe Hammingh

Meer over Garnwerd:

www.garnwerd.eu

 

Garnwerd brug omhoog

 

Garnwerd Reitdiep fotograaf Jan Buwalda