Aduarderzijl

Aduarderzijl telt ongeveer 50 inwoners; een kleine nederzetting ontstaan bij de zijl (sluis) aan het Reitdiep en aan de monding van het in 1400 door monniken gegraven Aduarderdiep. Aduarderzijl is door z`n ligging en de aanwezige voorzieningen een prima start voor een vakantie op het water.

Aduarderzijlen

AduarderzijlDit gerestaureerde sluizencomplex, waarvan de westelijke sluis dateert van 1706 en de oostelijke sluis van1867, was van militair-strategisch belang voor Groningen. Hier werden tijdens de 80 jarige oorlog met Spanje vele veldslagen geleverd. Jaarlijks wordt op 28 augustus (Gronings ontzet) de aanval van Bommen Berend, de bisschop Bernard van Galen, nabij de sluizen in 1672, door de Groningers herdacht.

 

Het Waarhuis

Aan de Zijlsterweg nabij de Aduarderzijlen staat nog de vroegere sluismeesterswoning het Waarhuis. In de voorgevel hiervan bevindt zich een zonnewijzer uit 1706. Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt voor het voltrekken van huwelijken, recepties, muziekconcerten en exposities.Aduarderzijl 't Waarhuis

 

Aduarderzijl fotograaf Janneke Mol