Dorpen in beeld

Adorp

Het wierdedorp Adorp met 661 inwoners ligt ten oosten van het Reitdiep, de vroegere rivier de Hunze. Het Reitdiep slingert zich door een fascinerend landschap met vele wierden.

Lees meer »

Aduarderzijl

Aduarderzijl telt ongeveer 50 inwoners; een kleine nederzetting ontstaan bij de zijl (sluis) aan het Reitdiep en aan de monding van het in 1400 door monniken gegraven Aduarderdiep. Aduarderzijl is door z`n ligging en de aanwezige voorzieningen een prima start voor een vakantie op het water.

Lees meer »

Baflo

Op een dubbelterp op de oostelijke kwelderwal van de vroegere rivier de Hunze ligt Baflo (1855 inwoners), samen met buurdorp Rasquert. De verbinding in het vroegere kerkepad tussen beide dorpen vormt het ijzeren hoogholtje in de Kruisstraat. Baflo telde op 1 januari jl. 1821 inwoners; Rasquert 220.

Lees meer »

Den Andel

Uit een nederzetting aan de Oude Dijk is rond 1350 het streekdorp Den Andel ontstaan. Op 1 januari 2015 woonden 490 mensen in Den Andel.

Lees meer »

Ezinge

Ezinge is een wierdedorp met 821 inwoners (telling 1 januari 2015). De wierde, die ooit één van de grootste van Groningen was, bleef voor driekwart onbebouwd. Grote faam verwierf Ezinge door de opgravingen tussen 1930 en 1934 onder leiding van Albert Egges van Giffen. Hierbij verdween het gehele onbebouwde deel van de wierde. Op de wierde ligt de kerk met  een losstaande toren.

Lees meer »

Feerwerd

Het wierdendorpje Feerwerd (332 inwoners, telling 1 januari 2015) maakte tot de gemeentelijke herindeling in 1990 samen met Garnwerd, Ezinge, Oostum en Aduarderzijl deel uit van de voormalige gemeente Ezinge.

Lees meer »

Garnwerd

Het wierdendorp Garnwerd is gelegen aan het schilderachtige Reitdiep, de rivier die van de stad Groningen naar het Lauwersmeer loopt en daar in de waddenzee uitmondt. Het Reitdiep is in 1629 gegraven om het kronkelende riviertje De Raken te omzeilen. Op 1 januari 2015 telde Garnwerd telt 448 inwoners. Karakteristiek voor Garnwerd is de molen en het café op de dijk (café Hammingh), één van de bekendste bruine kroegen van Groningen.

Lees meer »

Oostum

Op een vrijwel afgegraven wierde is het dorpje Oostum met nog geen 25 inwoners gelegen. Het bijzonder schilderachtig gelegen kerkje maakt Oostum interessant. Deze Hervormde kerk stamt uit de 13e eeuw. Op het kerkdak zijn nog de originele holle en bolle pannen te zien, de zogenaamde monniken en nonnen. Toren met een zadeldak uit de 14e eeuw en een klok uit 1466. Het kerkje doet tevens dienst als trouwlocatie en als expositieruimte.

Lees meer »

Rasquert

Op de oever van het Reitdiep, de vroegere rivier de Hunze, ligt het wierdedorp Rasquert (220 inwoners op 1 januari 2015). Hier hebben tot in de 18e eeuw twee borgen gestaan. Tussen 1928 en 1930 is de wierde gedeeltelijk afgegraven. Een drietal boerderijen aan het begin van de Azingaweg en de Meijmaweg verdienen het bekeken te worden.

Lees meer »

Saaxumhuizen

Het nabij Baflo gelegen dorpje Saaxumhuizen telt 49 inwoners.

Lees meer »