Persberichten

Is uw idee goud waard voor onze regio?

Regio Groningen-Assen zoekt voor de regeling "Regionale en Innovatieve projecten" naar nieuwe initiatieven die de regio nog mooier en krachtiger maken. Deze kunnen ingediend worden tot 15 mei 2017. Heeft u een idee dat bijdraagt aan behoud en versterking van de kwaliteit van stad en land, ontwikkeling van het economisch kerngebied of versterking van het regionale concurrentievermogen? Kijk op de website van Regio Groningen-Assen, http://www.regiogroningenassen.nl.

Dromennajaagcomité kiest top 3 dromen. Kom naar het congres op 23 maart en stem op uw favoriete droom!

De top 3 van door inwoners, ondernemers, maatschappelijke en culturele instellingen uit de vier BMWE-gemeenten aangeleverde dromen is bekend. Op donderdag 23 maart a.s. wordt op het congres voor Frisdenkers die Mee Denken in Rietland te Zuidwolde de winnende droom gekozen die zal worden verwezenlijkt.

Vergoeding zwemabonnement uit het Participatiefonds

Voorheen kon u een zwemabonnement ophalen bij het zwembad en de nota zelf voorschieten. Met ingang van 2017 kunnen de kosten ook direct worden vergoed aan het zwembad, als u de kosten voor het zwemabonnement niet zelf kan voorschieten. De gemeente kan de kosten na goedkeuring van uw aanvraag en de ontvangst van een ondertekend declaratieformulier, vergoeden aan het zwembad en daarna kunt u het abonnement ophalen bij het zwembad. Let op: Het afhandelen van uw aanvraag kost enige tijd. Dien uw aanvraag daarom zo spoedig mogelijk in. Lees ook de belangrijke info over de voorverkoop van abonnementen op www.zwembad-dehogevier.nl.

Vergoeding zwemabonnement via Participatiefonds

Voorheen kon u een zwemabonnement ophalen bij het zwembad en de nota zelf voorschieten. Met ingang van 2017 kunnen de kosten ook direct worden vergoed aan het zwembad, als u de kosten voor het zwemabonnement niet zelf kan voorschieten. De gemeente kan de kosten na goedkeuring van uw aanvraag en de ontvangst van een ondertekend declaratieformulier, vergoeden aan het zwembad en daarna kunt u het abonnement ophalen bij het zwembad. Let op: Het afhandelen van uw aanvraag kost enige tijd. Dien uw aanvraag daarom zo spoedig mogelijk in. Lees ook de belangrijke info over de voorverkoop van abonnementen op www.zwembad-dehogevier.nl.

Zaterdag 25 maart Compostdag

Tijdens de landelijke Compostdag op 25 maart 2017 willen Afvalbeheer Noord-Groningen en de gemeenten De Marne, Eemsmond, Loppersum en Winsum de inwoners bedanken voor het gescheiden houden van gft-afval: een bedankje in de vorm van keurcompost. Op de Compostdag kunt u tussen 9.00 en 12.00 uur gratis keurcompost in zakken van 40 ltr. halen bij Afvalbeheer Noord-Groningen aan de Westerhornseweg 22 in Usquert. Voor deze zakken geldt een maximum van 10 stuks per klant. Wilt u ook voor een ander compost meenemen, dan zal diegene met u mee moeten komen. Voorgaande jaren werd hiermee soepeler omgegaan, maar helaas hebben we diverse signalen ontvangen dat er van ons vertrouwen misbruik is gemaakt. Wees er op tijd bij, want op = op!

Medewerkers gemeente Winsum middagje aan de slag in de Twaalf Hoven

Tijdens de nationale week van Zorg en Welzijn ervaarden de medewerkers van de afdeling Interne Dienstverlening van de gemeente Winsum hoe het er op de werkvloer van de zorg aan toe gaat. Zij hebben hun jaarlijkse teamuitje benut om in verpleeghuis De Twaalf Hoven verschillende klussen te doen. Onder het motto ´Heel Holland Zorgt´ werd er schoongemaakt, werden terrassen schoongespoten, plantenbakken klaargemaakt en een kopje thee gedronken met de bewoners. Al doende maakten de medewerkers kennis met dit belangrijke werk, waar veel inwoners van afhankelijk zijn. Deze week openden meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties in heel Nederland hun deuren om te laten zien waar de sector Zorg en Welzijn voor staat.

Hoe werd er gestemd in Winsum?

Op 15 maart 2017 waren de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer. Benieuwd hoe er in de gemeente Winsum is gestemd? Bekijk de uitslag op partijniveau per stembureau. Het gaat nog om een voorlopige uitslag.

Belastingvoordelen voor mensen met een ziekte of beperking

Leven met een ziekte of beperking brengt extra kosten met zich mee. Bijvoorbeeld voor zorg, vervoer, hulpmiddelen of extra gezinshulp. Die kosten zijn voor een deel nog steeds aftrekbaar via de belasting. Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronisch zieken, lanceert ook dit jaar weer de website Meerkosten.nl. Deze website legt heel precies uit hoe u zorgkosten terug kunt krijgen van de belasting. Daarnaast geeft de website ook informatie over andere regelingen die het inkomen extra ondersteunen.

Leer gratis reanimeren

Op zaterdag 8 april kunt u gratis een reanimatiecursus tijdens de reanimatiedag van de Harstichting in het Noordlease Stadion in Groningen. In de cursus leert u een hartstilstand herkennen, reanimeren en een AED gebruiken. zo weet u wat u moet doen bij een hartstilstand. De gemeente Winsum draagt deze actie van de Hartstichting een warm hart toe en vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen leren reanimeren. Zo kunnen meer levens worden gered! Na afloop van de cursus wordt u burgerhulpverlener. U kunt dan worden opgeroepen bij een hartstilstand bij u in de buurt. Zo kunt u het verschil maken! Kijk voor meer informatie en aanmelding op https://www.hartstichting.nl/gratis-reanimatiecursus-in-groningen

Laag inkomen en weinig vermogen? Vraag een tegemoetkoming aan!

Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een uitstapje maken of het lidmaatschap van een vereniging is dan een hele uitgave. Heeft u een minimaal inkomen? Dan zijn er verschillende mee(r)doenregelingen waar u gebruik van kunt maken. Zodat u actief mee kunt blijven doen aan het maatschappelijke leven. Kijk op www.werkpleinnoord-groningen.nl. Daar vindt u meer informatie en aanvraagformulieren.

OV-ambassadeurs: ondersteuning in het openbaar vervoer

Voor iedereen die wil reizen met het openbaar vervoer maar daar ondersteuning of hulp bij nodig heeft, zijn er de OV-ambassadeurs. De OV-ambassadeur helpt bij vragen over de OV-chipkaart, kortingskaarten, abonnementen, reisadvies en praktische hulp bij het reizen. De OV-ambassadeurs werken in de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum. Zij zijn te bereiken via ov-ambassadeurs@hotmail.com en via 0595-43 3245.

Veel animo voor Winsum Schoon&Groen/NLDoet

Veel actieve inwoners van de gemeente Winsum steken vandaag en morgen de handen uit de mouwen voor NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In de gemeente Winsum is er traditioneel tijdens deze dagen de zwerfvuilactie ´Winsum Schoon & Groen, met dit jaar ook nog een boomplantdag. Burgemeester Rinus Michels opende de actie vanmorgen op het Munsterveld aan de Netlaan in Winsum. Samen met omwonenden en leerlingen van basisscholen de Piramiden en de Tiggeldobbe plantte burgemeester Michels bomen op het Munsterveld. In de duurzame, waterrijke en groene wijk Munster gaat dit jaar de bouw van een nieuwe, gasloze woonwijk van start. Wethouder Harmannus Blok ging vanmorgen samen met leerlingen van gbs De Wierde uit Winsum zwerfvuil inzamelen op het Winsumerdiep, vanaf Marenland Recreatie. Tijdens de ´Schoon&Groen-actie´ komen jong en oud in beweging. Samen maken zij het gemeentelijk groen voorjaarklaar en prikken ze zwerfvuil. Verder zijn er 45 klussen aangemeld via NLDoet. Zo wordt de bloembak aan de voorzijde van verzorgingstehuis Winkheem gereinigd en heringericht, krijgt speeltuin Nova Zembla in Winsum een voorjaarsschoonmaak en worden er bij zwembad De Hoge Vier verschillende klussen gedaan om het nieuwe zwemseizoen in Winsum tot een succes te maken.

Banenmarkt op 14 maart bij Werkplein Ability

Op dinsdagochtend 14 maart a.s. organiseert Werkplein Ability in Winsum de tweede Banenmarkt. Dit keer staat de horeca & recreatie centraal. Bent u werkzoekend en woonachtig in de regio Noord-Groningen/stad Groningen? En heeft u affiniteit met horeca en/of recreatie? Kom deze dag dan ook langs op de Banenmarkt! Het moment bij uitstek om op een laagdrempelige manier in contact te komen met werkgevers/uitzendbureaus, die op korte termijn personeel in de horeca en recreatie zoeken. Ook zijn er vrijwilligersorganisaties met vacatures aanwezig. Geïnteresseerd? Meer info over de Banenmarkt is te vinden op http://www.werkpleinnoord-groningen.nl.

Congres voor Frisdenkers die Groot Dromen en Mee Denken

23 maart 2017, 18.45 - 22.30 uur, in Rietland, Oosterseweg 62, Zuidwolde. Een congres voor iedereen met een warm hart voor zijn dorp in de BMWE-gemeenten. Voor alle inwoners, ondernemers, culturele en maatschappelijke organisaties en dorpsverenigingen uit de vier gemeenten. Dit wilt u niet missen, meld uzelf vandaag nog aan! Bekijk de uitnodiging voor meer informatie en aanmelding.

Inloopbijeenkomst 22 maart over Sportlandschap Winsum West

Tijdens deze inloopbijeenkomst kunt u een impressie zien voor de inrichting van het sportlandschap in Winsum West. Tijdens deze bijeenkomst zijn de betrokken ambtenaren, projectleider en een adviseur van Rho Adviseurs voor de Leefomgeving, aanwezig om vragen te beantwoorden. Woensdag 22 maart, Tijdstip: 17.00- 19.00 uur, Locatie: Gemeentehuis Winsum, Hoofdstraat W70, 9951 AC Winsum

Servicebalie gesloten op 15 maart

In verband met de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 15 maart 2017 is de servicebalie van het gemeentehuis gesloten. Dit betekent dat u op deze dag geen rij- en reisdocumenten kunt aanvragen. De receptie is op deze dag wel geopend, van 8.30 tot 16.00 uur.

Winsum weer volop in actie voor Winsum Schoon&Groen

Vrijdag 10 en zaterdag 11 maart a.s. organiseert de gemeente Winsum tijdens de NLdoet-dagen de jaarlijkse zwerfvuilactie 'Winsum Schoon & Groen'. Naast de zwerfvuilactie worden er dit jaar op 10 maart ook bomen geplant. Burgemeester Rinus Michels opent de actie op vrijdagochtend om 10.00 uur op het Munsterveld aan de Netlaan in Winsum. Samen met omwonenden en leerlingen van basisscholen de Piramiden en de Tiggeldobbe gaat burgemeester Michels bomen planten op het Munsterveld. In de duurzame, waterrijke en groene wijk Munster gaat dit jaar de bouw van een nieuwe, gasloze woonwijk van start. Tijdens de ´Schoon&Groen-actie´ komen jong en oud in beweging. Samen maken zij het gemeentelijk groen voorjaarklaar en prikken ze zwerfvuil. Verschillende basisscholen in de gemeente gaan met de leerlingen de omgeving rondom de eigen school netjes maken. Ook is er weer een tuintjesactie. Onder begeleiding van medewerkers van Beheer en Onderhoud maken leerlingen van Terra Winsum tuintjes van inwoners die het zelf niet meer kunnen doen, voorjaarklaar. Wie mee wil helpen kan zich t/m donderdag nog per e-mail aanmelden via gemeente@winsum.nl. Alle deelnemers ontvangen een leuke attentie.

Het Hogeland, Hunsingo of Marenland?

670 inzendingen. Dat is de oogst van de BMWE-gemeenten voor een naam voor de nieuwe gemeente. In totaal zijn er 243 verschillende namen ingediend. Een onafhankelijke selectiecommissie heeft er drie uit geselecteerd die aan de gestelde eisen voldoen en bij het nieuwe gebied passen. In alfabetische volgorde zijn dat: Het Hogeland, Hunsingo en Marenland. Alle inwoners vanaf 16 jaar van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond konden tot 22 maart stemmen op de naam die hen het meest aanspreekt. Eind maart wordt de nieuwe naam bekend gemaakt.

Winsum sluit Green Deal

Vandaag, woensdag 8 maart 2017, ondertekent minister Kamp van Economische Zaken samen met 30 gemeenten, 5 netbeheerders en de 12 provincieën een Green Deal. Deze Deal stelt de gemeenten in staat om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Namens de gemeente Winsum ondertekent wethouder Bert Westerink de Green Deal. Hiermee wordt een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda waarin het kabinet de route schetst naar een CO2-arme samenleving in 2050. De partijen die de Green Deal ondertekenen worden daarbij ondersteund door maatschappelijke organisaties en bedrijven die als partner zijn aangesloten bij de deal. Minister Kamp: "Het energieverbruik in de gebouwde omgeving beslaat ruim 30% van het totale energieverbruik in Nederland. Het gaat hier om woningen, gebouwen en tuinbouwkassen. De CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat, moet zoveel mogelijk worden beperkt." De minister vervolgt: "Om onze welvaart voor toekomstige generaties te behouden is het nodig om het concurrentievermogen van onze economie te versterken en tegelijkertijd de belasting van het milieu en de afhankelijkheid van fossiele energie en schaarse grondstoffen te verminderen. De vandaag ondertekende Green Deal levert hier een bijdrage aan."

Isolatieveiling wegens succes verlengd!

Al meer dan 1.200 woningeigenaren uit de provincie Groningen schreven zich in voor de isolatieveiling om samen werk te maken van spouw-, dak-, vloerisolatie en dubbel glas. Vanwege de grote belangstelling is de inschrijftermijn verlengd tot 17 maart! Meld u aan bij Energieloket Groningen via de website of telefonisch en maak een afspraak voor een advies. Aanmelden kan via www.energieloket-groningen.nl/isolatieveiling. Hier vindt u ook meer informatie over de gezamenlijke inkoop. Telefonisch aanmelden kan via 050-3070370.

Eric ter Keurs voorzitter raadsklankbordgroep herindeling

De naam van de voorzitter van de raadsklankbordgroep herindeling BMWE-gemeenten is bekend: Eric ter Keurs uit Garyp. Uit de 28 kandidaten die hun belangstelling voor deze functie kenbaar maakten, heeft de selectiecommissie hem gekozen De heer Ter Keurs (51 jaar) was burgemeester van onder meer de gemeente Tytsjerksteradiel en werkt op dit moment als consultant lagere overheden. Hij heeft ruime ervaring als voorzitter binnen en buiten het openbaar bestuur en is bekend met trajecten rondom gemeentelijke herindelingen.

Vacatures

Bij de gemeente Winsum zijn momenteel drie vacatures: tijdelijk gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Winsum, tijdelijk medewerker Team Beheer en Onderhoud - groen en tijdelijk medewerker Team Beheer en onderhoud - technisch. Kijk voor de volledige vacatureteksten op www.winsum.nl

Subsidie voor uw buurt

Voor kleinschalige buurtinitiatieven kunt u subsidie aanvragen. Wilt u bijvoorbeeld een zwerfvuilactie organiseren? Of kinderspelen, of activiteiten op het gebied van duurzaamheid? Vraag dan subsidie aan uit het leefbaarheidsbudget buurtinitiatieven. Per activiteit of project kunt u maximaal € 1000,-- aanvragen voor materialen, ruimte en organisatie. Heel belangrijk is dat u samen aan de slag gaat en dat er voor de activiteit voldoende draagvlak is in de buurt. U kunt maximaal twee keer voor een zelfde project of activiteit subsidie krijgen. U kunt de subsidie aanvragen via www.winsum.nl/subsidie. De gemeente heeft jaarlijks in totaal € 20.000,-- beschikbaar voor buurtinitiatieven. Na het bereiken van dit subsidieplafond verleent de gemeente voor het betreffende jaar geen subsidie meer, ook al voldoet uw aanvraag aan de voorwaarden. U kunt uw aanvraag het hele jaar door indienen. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

Snoeihout? Laat het gratis ophalen!

Van maandag 20 t/m vrijdag 31 maart rijden onze medewerkers van Beheer en Onderhoud weer de snoeihoutronde. U kunt uw snoeihout dan gratis laten ophalen. Alleen snoeihout dat is aangemeld, wordt opgehaald. U kunt uw snoeihout aanmelden tot en met woensdag 15 maart. Dit kunt u online doen met het aanmeldformulier voor het ophalen van snoeihout op onze website www.winsum.nl. Of bel met het Klantcontactcentrum, tel. 0595-447777, bereikbaar op maandag t/m donderdag van 8.30 tot 16.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Wij vragen uw naam, adres en telefoonnummer en hoeveel hout u aan wilt bieden. Uw telefoonnummer gebruiken wij alleen in noodgevallen. In principe bellen wij u dus niet!

Donderdag 16 maart a.s.: Ontmoetingsmarkt 'Samen maken we de Tirrel in Winsum'

Op donderdagavond 16 maart a.s. vindt een Ontmoetingsmarkt plaats over de Tirrel: dé toekomstige plek in Winsum waar zorg, onderwijs, sport en vrije tijd samen komen. Deze bijzondere avond wordt afgetrapt met de onthulling van het logo. Vervolgens kunnen belangstellenden zich op de Ontmoetingsmarkt laten informeren over de mogelijkheden binnen de Tirrel, maar vooral ook ideeën komen brengen.

Winsum Schoon & Groen /NLDoet op 10 en 11 maart

Op 10 en 11 maart a.s. organiseert de gemeente Winsum tijdens de NL Doet-dagen de jaarlijkse Winsum Schoon & Groen actie. Dit in samenwerking met Winsum Schoon & Groen en Steunpunt Vrijwilligerswerk De Marne & Winsum. We hopen dat zoveel mogelijk verenigingen, scholen en inwoners uit de gemeente de handen uit de mouwen steken om ook dit jaar weer een succes te maken van deze actie! Jong & oud is van harte welkom om samen met de samenwerkingspartners en de gemeente de buurt voorjaarsklaar te maken door zwerfvuil te prikken. Ook buiten Winsum wordt een zwerfvuilroute uitgestippeld. De 'Winsum Schoon & Groen' zwerfvuilactie op 10 maart duurt van 09.00 tot 15.00 uur. Meedoen kan de hele dag. Maar uw hulp voor een halve dag of een uurtje is ook van harte welkom! Voor prikkers en hesjes, koffie en limonade wordt gezorgd. Daarnaast ontvangen alle deelnemers na afloop een leuke attentie. Doet u liever op zaterdag 11 maart mee aan de zwerfvuilprikactie? Dat kan! Opgave voor 'Winsum Schoon & Groen' kan tot en met 3 maart, per mail: a.das@winsum.nl (o.v.v. deelname Winsum Schoon & Groen 2017). Na uw aanmelding volgt meer praktische informatie. Liever een andere klus op 10 of 11 maart? Dat kan ook! 'Winsum Schoon & Groen' maakt deel uit van de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. Voelt u meer voor een andere klus? Kijk dan op www.nldoet.nl. Daar kunt u zich aanmelden voor diverse klussen in de gemeente Winsum. U kunt ook zelf een klus aanmelden. Liever persoonlijk contact over een klus? Neem dan contact op met Esther Pleizier van Steunpunt Vrijwilligerswerk De Marne & Winsum: 06 22455673.