Vlag, wapen en logo

Vlag

 

De gemeentevlag is op 23 juni 1992 door de gemeenteraad vastgesteld. De omschrijving luidt als volgt: "Drie golvende banen, waarvan de hoogten zich verhouden als 3 : 1 : 1, groen, wit, groen, met op de bovenste groene baan vier zevenpuntige gele sterren naast elkaar".

Vlag gemeente Winsum 

 

 

Wapen

Door samenvoeging van de voormalige gemeenten Adorp, Baflo, Ezinge en Winsum tot de gemeente Winsum per 1 januari 1990, ontstond de behoefte aan een nieuw gemeentewapen. Op verzoek van de gemeente is bij Koninklijk besluit van 13 oktober 1992 een wapen verleend, waarvan de beschrijving als volgt luidt: "In sinopel een verhoogde en versmalde golvende dwarsbalk van zilver, vergezeld boven van vier zevenpuntige sterren van goud en beneden van een ruiter met dame van goud, gezeten op een paard van zilver, getoomd, omgord en gezadeld van goud, de ruiter houdende een lans met vaan van zilver in de rechterhand. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren". In het onderste gedeelte van het schild staat de ruiter met dame te paard uit het wapen van de oude gemeente Winsum. Dit is tevens de wapenfiguur van het landschap Hunsingo. De golvende dwarsbalk boven de figuur, heeft betrekking op het Reitdiep. Deze dwarsbalk stamt uit het wapen van Adorp. De vier sterren symboliseren de vier voormalige gemeenten. Drie van deze gemeenten voerden in hun wapen één of meer sterren". 

Wapen gemeente Winsum

Logo

Het logo van de gemeente Winsum bestaat uit de letters "gemeente Winsum" in combinatie met twee horizonbogen. De twee bogen verbeelden het Groninger Landschap waarin de gemeente Winsum een markante plaats inneemt.

 

logo gemeente Winsum